OPG Vrkljan na svom imanju u Lovincu uzgaja žitarice prema načelu ekološke poljoprivrede. Žitarice u prehrani jedan su od najboljih izvora lako i brzo dostupne energije, zbog čega čine upravo temelj uravnoteženog jelovnika.
1. Ječam
Kada se radi o žitaricama, ječam je na prvom mjestu po pitanju zdrave prehrane. Ova stoljećima stara žitarica puna je vlakana, sadrži važne vitamine i minerale, veoma malo masti, i kao sve biljke, nema kolesterola.
U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u brašno za kruh i u druge proizvode), pa ga je dobro miješati s ostalim zrnatim kulturama, a količina ječma u smjesi ovisi o vrsti i načinu hranidbe životinja.
U industriji se rabi prvenstveno u proizvodnji piva i alkohola jer daje kvalitetan slad. Slad ječma rabi se u pekarskoj, konditorskoj, tekstilnoj industriji, u proizvodnji kvasca, škroba i dr.
2. Pšenica
Pšenica je najvažniji ratarski usjev, a uzgaja se na oko 25% svjetskih obradivih površina. Pšenica je biljka koja se uzgaja širom svijeta.
Globalno, ona je najvažnija zrnata biljka koja se koristi za ljudsku prehranu i druga je na ljestvici ukupne proizvodnje prinosa žitarica odmah iza kukuruza, treća je riža.
Pšenica se dobro prilagođava klimi i tlu, te ima puno vrsta i kultivara. Postoje ozime i jare forme.
OPG Vrkljan se bavi uzgojem ozime pšenice koja u prosjeku daje veće prinose od jare. Ozima pšenica daje ne samo veći, nego i stabilniji prinos u odnosu na jaru.
3. Zob
Zob je najbogatija žitarica što se tiče hranjivih tvari. Sadrži otprilike dva puta više masnoće od pšenice, više bjelančevina i ugljikohidrata. Sjeme zobi se od davnina koristi i u prehrani životinja, prije svega konja.
Zanimljivo je da za razliku od drugih žitarica za prehranu konja se koristi i slama od zobi. U ljudskoj prehrani koristi se zobena kaša, zobene pahuljice, zobene klice s posijama, zobeno brašno i napitak od zobi.
Za razliku od ostalih žitarica od kojih se proizvode pahuljice i kod kojih je potrebno žitaricu prethodno napariti sa korištenjem visoke temperature, zobene pahuljice je moguće proizvesti samo prešanjem bez korištenja pare i topline – tzv. hladnim načinom. To kod ostalih žitarica nije moguće zbog toga što su sjemenke pretvrde.
Zob se često preporuča za dijabetičare zato što sadrži fruktozu i betaglukan koji povećava toleranciju na glukozu koja se oslobađa iz škroba.
4. Raž
Nakon pšenice, raž je najvažnija žitarica. Izgledom je slična pšenici, samo što su joj zrna duža i tanja, a boja joj varira od žućkasto smeđe do sivkasto zelene. U dućanima je dostupna u obliku zrna, brašna i pahuljica.
Raženo brašno često se koristi u smjesama brašna za integralni kruh, kao dodatak pšeničnom i kukuruznom kruhu. Ono takvom kruhu podiže hranjivu vrijednost, daje mu specifičan, puniji okus i znatno produžava njegovu svježinu.
Izdašan kruh koji nalazimo u trgovinama pod imenom “raženi” obično se radi od 30% raženog i 70% pšeničnog brašna.
Osim zbog osebujnog okusa, mirisa i odličnih nutritivnih svojstava, raženi je kruh tražen i zbog minimalnog sadržaja glutena, a najviše zbog visokog sadržaja ukupnih vlakana. Ona imaju ulogu u probavi, održavaju normalnu razinu kolesterola i šećera, reguliraju rad crijeva i održavaju crijevnu mikrofloru.